mijn boeken

De boekencollectie van…

Artikel op Boekensalon.nl: Gecontracteerd worden door een grote literaire uitgeverij (De Arbeiderspers) en direct een ‘two-book-deal’ aangeboden krijgen: het gebeurt niet iedere aanstaande debutant. Het overkwam wel Peter Zantingh (27). Zijn eerste roman, met de werktitel Een uur en achttien minuten, is in wording. Daarnaast houdt hij een eigen blog bij, werkt hij mee aan diverse andere websites (onder andere de wielrenblog Het is koers) en schrijft hij recensies voor 8Weekly.

Waar lees je het liefst?
‘Op mijn eigen bank, onder de boekenplanken, terwijl ik ondertussen naar muziek luister. Maar ik lees ook veel in de trein.’

Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?
‘Ik woon in een klein huisje in Utrecht, waar geen ruimte is voor een enorme boekenkast. Mijn collectie is daarom klein en staat op twee witte IKEA-boekenplanken die boven mijn bank aan de muur hangen.’

Wat staat er in?
‘Ik heb een tijd lang erg van literaire thrillers gehouden en dat is nu vooral nog terug te zien aan zo’n vijf boeken van Charles den Tex. De laatste tijd koop (of krijg) ik vooral literatuur van Nederlandse schrijvers, ik denk omdat ik van hen het meest kan leren. Bernlef, Grunberg, Brusselmans, Bril. Nóg dichterbij mijn eigen situatie komen recente debuutromans van Nederlandse schrijvers, dus ook Maurice Seleky, Philip Huff, Rick van Leeuwen, Ivo Victoria en Ricus van de Coevering staan erin.’

Wat komt er absoluut niet in?
‘Zweverig zelfhulpspul dat mij zou moeten vertellen hoe ik mijn leven moet leiden. The Secret, zoiets.

Hoe is je kast gesorteerd?
‘Ik heb op de bovenste plank de thrillers staan, de boeken over schrijven (zodat ik weet hoe het ook alweer moet) en de boeken over muziek, zoals de biografieën van John Lennon, Mark Everett en Nick Drake. De onderste plank is mooie literatuur. Daar moet je met je vingers langs de ruggen kunnen gaan en bij elk boek denken: oh, en die, die is ook mooi.’

Waar staan je eigen boeken?
‘Ik ben momenteel hard bezig met mijn debuutroman. Die staat dus nog niet in mijn boekenkast. Op mijn iPad staat wel een tussenversie als e-book, zodat ik er alvast virtueel in kan bladeren en aanpassingen kan maken.’

Wat is het allereerste boek dat een diepe indruk op je maakte?
‘Ik haalde op vrij jonge leeftijd al allerlei boeken over The Beatles uit de bibliotheek. Een van de eerste was John, van Lennons eerste vrouw Cynthia. Niet alleen wilde ik daardoor meer over die band lezen, ook voedde het mijn liefde voor muziek én boeken. En ik leerde dat ik ook dikkere boeken binnen een dag uit kon hebben, als het maar interessant genoeg was.’

Heb je weleens gehuild om een boek?
‘Ik besef dat elk ander antwoord interessanter was geweest, maar ik kan het me niet herinneren.’

Welk boek heb je meerdere malen gelezen?
‘De man die werk vond van Herman Brusselmans. Die kun je gemakkelijk meerdere keren helemaal lezen, of af en toe op een willekeurige bladzijde openslaan en lachen om de heerlijke humor.’

Wat is je favoriete eerste zin?
‘Uit Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van Johan Harstad. “De persoon van wie je houdt bestaat voor 72,8 procent uit water en het heeft al weken niet geregend.” Prachtig, sowieso een van de beste boeken die ik gelezen heb.’

Wat lees je nu?
‘Dorsvloer vol confetti van Franca Treur. Een mooi, verstild beeld van een streng gelovige familie in Zeeland. Ook weer een debuut trouwens.’

Welk boek heb je het laatst cadeau gegeven en aan wie?
‘Ik gaf Ernst-Jan Pfauth, collega bij NRC, onlangs Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?. We hadden een weddenschap staan waarbij de verliezer de ander een goed boek cadeau zou doen. Ik verloor, maar dat vond ik niet zo erg.’

Standaard