alledaagse dingen

Lauren

Iedereen lijkt dezer dagen naar de Serial-podcast te luisteren. In de NRC van vandaag staat er een groot stuk over, waar ik het inzetje voor schreef. Ik noem daarin This American Life, en realiseerde me bij het luisteren ernaar dat die radioshow/podcast nog altijd veel beter is.

Dat ik dat dacht, kwam vooral door één aflevering die ik weer eens terughoorde, over verbroken relaties. Er komen meerdere verhalen langs, maar misschien wel het mooist is de proloog. Die duurt niet meer dan vijf minuten. Presentator Ira Glass praat met een meisje, Lauren, over haar ex-vriendje. Ze zijn op straat en lopen langs plekken die iets betekend hebben in de relatie.

Ze is fragiel, je hoort het. En Glass is precies de juiste interviewer – of het is achteraf goed gemonteerd. Hoe dan ook: hij houdt zich vooral stil en laat haar praten. Als hij wel iets zegt, is het sturend, en precies de juiste richting in.

Lauren Waterman
I don’t know. We used to just– It’s not that we took a ton of walks, but we took some walks.

Ira Glass
And what happened down here?

Lauren Waterman
You know, I can’t say that anything of substance happened. It’s not like any one specific thing. It’s just– I don’t know.

Ira Glass
It’s just that there was an us.

Lauren Waterman
I know. There really was. That’s the thing that’s so weird. It’s like… you just– You put so much energy into something, and then one day it’s time to stop.

Bij “it’s time to stop” begint ze bijna te huilen. Het is een ontroerend fragment.

In het vervolg van de aflevering leren we Starlee Kine kennen, een schrijfster die probeert over haar vriendje heen te komen door een liefdesliedje te schrijven, en daarbij hulp krijgt van – jawel – een lieve, meelevende Phil Collins. Ook dat is prachtig. Dit zijn ze aan de telefoon:

Starlee Kine
So I was dating my boyfriend, Anthony. And he kind of broke up with me on New Year’s Eve.

Phil Collins
Yeah. Nice. Yeah.

Starlee Kine
And at one point, I turned to him. And it just flew out of my mouth. I just looked at him. And I was like, I can’t believe you’re just going to let me–

Phil Collins
–walk away.

Starlee Kine
Yeah.

Ik dacht voordat ik This American Life leerde kennen niet dat ik ooit nog zo weg zou kunnen zijn van een radioprogramma. Ja, Serial is goed, en spannend, en verdient het enorme succes. Maar dit is nog beter.

Aflevering #339, ‘Break-Up’, kun je hier luisteren. Hier het hele transcript, waar ik de quotes ook vandaan heb. Je hebt nu waarschijnlijk dat Phil Collins-nummer waar naar verwezen wordt in je hoofd: hier is ie op YouTube. En echt, Serial is ook de moeite waard. Het NRC-stuk erover (van Guus Valk) staat hier.

Standaard