Over mij

Ik ben Peter Zantingh. Op mijn site schrijf ik over (de totstandkoming van) mijn boeken, over andermans boeken, muziek, sport en, gewoon, wat me bezighoudt. Het is een plek om schrijvende te blijven, uit te proberen en niet te veel beperkingen te hebben. Een plek voor ongepolijste beginnetjes, observaties, overpeinzingen, of om iets te delen waar ik enthousiast over ben.

Opleiding en werk

Ik ben geboren in 1983, groeide op in Heerhugowaard, ben tegenwoordig Utrechter en werk in Amsterdam bij NRC. Ik heb twee hbo-studies afgerond: Small Business & Retail Management (2001-2005) in Alkmaar en daarna Digitale Communicatie in Utrecht (2006-2010).

Als afstudeerproject van mijn tweede studie richtte ik met twee anderen Lowlove op, een website over het muziekfestival Lowlands. Die site hebben we zes jaar lang, tot 2015, onderhouden.

Na mijn studie begon ik bij nrc.nl als webredacteur. In juni 2013 schreef ik de tekst voor De dag dat Berry van Aerle Europees Kampioen werd, een bijzondere webproductie over de EK-finale van 1988 die genomineerd werd voor de Hard Gras Prijs. Na vier jaar op de webredactie stapte ik in november 2014 over naar de mediaredactie, en sinds najaar 2017 ben ik plv chef van de weekendkrant.

De afgelopen jaren schreef ik onder meer over Sylvana-nepnieuws, een week zonder smartphone en het einde van de lachband bij comedyseries. In de zomer van 2018 schreef ik een aflevering van de Zomeravondgesprekken, met Spinvis en Marieke Lucas Rijneveld.

Boeken

Daarnaast schrijf ik boeken. In oktober 2011 verscheen mijn debuutroman, Een uur en achttien minuten, bij uitgeverij De Arbeiderspers. Het boek werd genomineerd voor zowel de publieks- als de juryprijs van de Dioraphte. Hier meer over dat boek.

In september 2014 verscheen mijn tweede roman, De eerste maandag van de maand, ook bij De Arbeiderspers. Hier meer daarover.

In mei 2016 kwam We vergaten te voetballen uit. Het zijn korte stukjes over het taalgebruik van voetballers, trainers en de media. Hier kun je er meer over lezen.

Voor mijn derde roman stapte ik over naar uitgeverij Das Mag. Na Mattias verscheen in maart 2018. Het boek werd getipt bij DWDD en kreeg veel mooie reacties.

En verder

Ik ben daarnaast voetballiefhebber (zonder favoriete club) en fan van The National, Seinfeld en podcasts als This American Life en Reply All. Ik vind de korte verhalen van Raymond Carver geweldig. American Beauty en Her horen bij mijn favoriete films. En ik speel Football Manager.

Contact met mij opnemen kan hier.