andere dingen

Al vijf jaar reist er een opbergbox door Nederland met kleertjes die zo klein zijn dat alleen te vroeg geboren baby’s ze passen, langs gezinnen die hem van de ene op de andere dag hard nodig hebben. Collega Anne-Martijn van der Kaaden en ik volgden het spoor en tekenden het verhaal op van de levens die begonnen met dit shirtje en de andere kleertjes uit die ene opbergbox. Dit weekend staat dat verhaal in Het Blad, het maandelijkse magazine bij NRC, en online hier. De prachtige illustraties zijn van XF&M.

Link
andermans boeken, muziek

Ik schreef met collega Toef Jaeger een Zomeravondgesprek voor NRC. De Zomeravondgesprekken zijn een serie interviews die de krant in de zomer publiceert, en waarvoor elke week twee aan elkaar gewaagde gasten een avond en een ochtend met twee NRC-redacteuren doorbrengen. Ons gesprek, met Spinvis en Marieke Lucas Rijneveld, staat hier.

Link
muziek

Voor Lowlove, onze website over Lowlands, belde ik een tijdje terug Marien Dorleijn, de zanger van Moss. Ik wilde hem horen praten over Lowlands 2010, toen de band doorbrak met een prachtig optreden. Marien vertelde dat hij toen nog bij de Praxis werkte. In het weekend speelden ze een tent met 13.000 mensen he-le-maal plat, de dag erna stond hij weer vakken te vullen. Wat hij allemaal nog meer zei, staat hier.

Link
sport

De afgelopen drie jaar maakte ik na afloop van het wielerseizoen een samenvatting in commentatorpoëzie: hoe de terloops uitgesproken woorden van onder anderen Maarten Ducrot, Mart Smeets en Michiel Wuyts op zichzelf staand prachtige gedichten kunnen opleveren. Hier staat de collectie van 2011, hier die van 2012 en hier de laatste (want nu is het trucje wel genoeg gedaan), vandaag verschenen bij Het is Koers.

Link
sport

berryvanaerle_150Op 25 juni 2013 was het precies 25 jaar geleden dat het Nederlands elftal Europees Kampioen werd in Duitsland. Ik schreef de tekst voor de eerste multimediale longread van nrc.nl, over hoe die dag beleefd werd door rechtsback Berry van Aerle, die geen bijgeloof had, het shirt niet lelijk vond en gewoon altijd zijn best deed.

De dag dat Berry van Aerle Europees Kampioen werd is hier te vinden. Lees verder

Link