sport

Vergeten wielrenner: Raimondas Rumšas

Raimondas Rumšas was geen renner om van te houden. Een grijze muis uit een hoekje van Europa, een uitgemergelde versie van Thor Hushovd. Holle ogen in een bonkige, emotieloze Litouwse bakkes. Rumšas was de naam waar je even overheen keek als je oog langs het klassement ging.

Heel anders was het voor de mannen die met hem fietsten tijdens de Tour van 2002. Die konden Rumšas niet negeren, want ze wilden hun wiel zo dolgraag langs dat van hem duwen. Het liefst zonder te veel opzij te kijken, want je wist nooit wat er tussen zijn tanden hing of wanneer hij begon te schreeuwen in die gekke taal. Slechts twee mannen uit dat peloton van honderdtachtig renners slaagden erin hem voor te blijven. De top-5 van het algemeen klassement derhalve: Armstrong, Beloki, die mafkees, Botero, González de Galdeano.

Rumšas is het erepodium van Parijs amper afgestapt, of hij wordt al geschorst door zijn ploeg Lampre. Het woord hangt als een molensteen om zijn nek. Doping. Epo.Wagonladingen, in de achterbak van de auto van zijn vrouw Edita die ermee over de grens wilde rijden. Raimondas houdt vol dat hij zonder hulp de Franse bergen zo hard is opgefietst. De spullen zijn voor zijn schoonmoeder. Ja.

De afgenomen dopingtests komen negatief terug en Rumšas wordt aan het eind van het jaar feestelijk onderscheiden als sportman van het jaar in zijn thuisland. Edita wordt net op tijd vrijgelaten uit haar Franse gevangeniscel om erbij te zijn.

In de daaropvolgende Giro d’Italia is het opnieuw raak, dit keer mét positieve tests. De carrière van Raimondas Rumšas is effectief voorbij, al doet hij nog tot 2006 diverse pogingen om terug te keren in het peloton van de grote rondes. Dan heft hij zijn ingevallen hoofd en zegt hij de wielersport vaarwel.

Laat de rest van de wereld maar praten. In Litouwen is Rumšas nog altijd geliefd, zo blijkt als hij in 2010 gevraagd wordt voor Šok Su Manimi, de lokale Dancing With The Stars-equivalent. Hij stemt toe, “omdat Cippolini het ook gedaan heeft”. Helaas: Rumšas en zijn danspartner sneuvelen vroegtijdig. Raimondas baalt, maar legt de schuld dit keer bij zichzelf. “Ik had meer moeten oefenen”.

Dit stukje is geschreven voor de serie Vergeten Wielrenners van Tourkoorts.

Standaard