sport

Ajax

Hoe het precies tot stand gekomen is, weet ik nog steeds niet (een misverstand? Bluf? Toeval?) maar gisteravond speelden wij van vriendenteam DVVA 11 een oefenwedstrijd op sportcomplex De Toekomst, naast de Arena, tegen een combinatie van eerste- en tweede-elftalspelers van de Ajax-amateurs. Wij spelen reserve vierde klasse; zij willen het komend seizoen, zo las ik in een interview met een van de spelers, ‘bovenaan meedoen in de Hoofdklasse’.

Ik geloof dat ze in de veronderstelling waren dat ze tegen DVVA 1 zouden spelen, want zo stond het op het grote LCD-scherm aangekondigd toen we het kantinegebouw binnengingen. Maar in plaats daarvan was iemand van ons team benaderd, die de schijn min of meer had opgehouden en snel ‘ja’ had gezegd tegen de uitnodiging. Dus daar gingen we.

We liepen de ongewoon luxe, naar Sjaak Swart vernoemde kleedkamer binnen, kleedden ons om, grapten wat, vulden de bidons, liepen naar buiten, deden een rommelige warming-up en daarna was het negentig minuten lang flink aanpoten in een wedstrijd die helemaal niet had moeten plaatsvinden.

Er was een arbitraal trio aangesteld, dus we hoefden niet zelf te vlaggen. Dat was wel lekker. In de rust, bij 6-0, vroeg een van de grensrechters: willen jullie nog?

Meerdere Ajax-spelers zagen eruit alsof hun voetballichamen middels genetische manipulatie waren geperfectioneerd. Ze riepen dingen tegen elkaar als ‘opendraaien!’ en ‘inspelen!’. Ze hadden, schat ik, ongeveer 94 procent balbezit.

Toch duurde het maar liefst drie minuten voordat het, uit een machtig afstandsschot, 1-0 werd. Daarna maakten ze er nog acht. Wij schoten in totaal twee keer op doel, en eentje ging er bijna in.

Hier het verslag van Ajax zelf. Maar wij zijn dus niet, zoals daar staat, ‘een combinatieteam van zaterdag-tweedeklasser DVVA’.

Standaard