4 juli 2014

Toeristisch verslag

Een fragment

Geschrapt uit mijn tweede roman

De afgelopen week liep ik alle opmerkingen door die de persklaarmaker had bij mijn tweede roman (De eerste maandag van de maand, verschijnt 9 september). Er was één pagina zonder correcties, op alle andere had ze wel iets gevonden wat beter kon.

De verbeteringen en aanbevelingen langslopen en opvolgen maakte nederig, maar ik was er blij mee, omdat het boek er beter van wordt. Eén keer had ze een smiley in de kantlijn gezet bij een grapje.

In het boek gaan een vader en zijn zoon naar Praag. Ik was daar zelf ook weer eens, in februari vorig jaar, om er te schrijven. Ik schreef er toen over de schoonheid van de stad en zette dat in het boek. Overdaad, vond de persklaarmaker. Wacht, ik pak het manuscript er even bij.

Dit schreef ze met potlood in de kantlijn: “Veel te lang, lijkt nu toeristisch verslag.”

Dat was het eigenlijk ook. Dus ik haalde dit eruit.

Praag is een stad waar je om de paar meter iets anders kunt ruiken. De rook van een braadworstenkraampje, versgebakken brood, apfelstrudel, stilstaand water, afval. Soms ruikt het een seconde lang alsof een straat verderop brand woedt. Praag is een stad van brede straten en enorme huizen, alsof niet de gebouwen groter zijn dan elders, maar de mensen kleiner. Het is de stad waar elke grote winkelketen wil zitten, waar McDonalds niet rood maar groen is, waar Starbucks concurrentie heeft van koffietentjes met hetzelfde concept en bijna hetzelfde logo, waar op elk moment van de dag mensen naar een grote klok op het oude plein staan te kijken, waar net als in andere grote steden sinds kort door cafés en restaurantjes gepronkt wordt met gratis wifi, waar veel kroegen een geldautomaat voor de deur hebben, waar de strepen van het zebrapad eraf gelopen zijn door de schoenen die eroverheen gingen, waar rijen gele taxi’s staan te wachten terwijl de tram bij elke halte passagiers in- en uitlaat, waar levende standbeelden nooit stilstaan maar liever om zich heen kijken en een sigaretje roken tegen de kou, omdat stilstaan straks ook nog kan.

Mocht er een reisgids zijn die dit wil hebben: gratis af te halen.