28 december 2011

Top tien albums van 2011

Een lijstje

Over Spinvis, Radiohead en M83

Het was een jaar waarin ik luisterde naar muziek die me gelukkig maakte. ’s Ochtends vroeg in de trein zitten met Spinvis. Tot vervelens toe aan anderen vertellen dat ze naar King Creosote en Jon Hopkins moeten luisteren. In één weekend dertig keer ‘Jesus Is A Rochdale Girl’ van Elbow opzetten. Ik heb ook mooie muziek gemist, dat kan niet anders, want ik was minder dan vroeger op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Dit is mijn top-10 van 2011, waarbij de volgorde bepaald is door wat ik het meest luisterde. De onderbouwing bestaat uit citaten van eerder dit jaar, toen ik nog niet wist dat ze eind december voor m’n eindlijstje gebruikt zouden worden.

1. Spinvis – Tot Ziens, Justine Keller

Ik word erg gelukkig van de nieuwe Spinvis. (dinsdag 11 oktober 11:07, Twitter)

2. King Creosote & Jon Hopkins – Diamond Mine

Wat is het album van King Creosote en Jon Hopkins toch mooi. (dinsdag 6 september 20:13, Momento)

3. Elbow – Build A Rocket, Boys!

Voor Elbow zou je toch een kleiner-dan-teken en een 3 achter elkaar zetten. (zaterdag 20 augustus 2011 22:27, Twitter, vanaf Lowlands)

4. Radiohead – The King Of Limbs

Oh, hemel. ‘Codex’. Wonderschoon. (vrijdag 18 februari 12:46, Twitter)

5. Ryan Adams – Ashes & Fire

De nieuwe Ryan Adams is echt heel erg goed. Maar echt heel erg goed. (zondag 9 oktober, 22:54, Twitter)

6. Frank Turner – England Keep My Bones

Wat hem onderscheidt van de behaarde mannen met gitaar die we meestal zien – vriendinnetje weg, hond dood, overal oorlog, boehoe – is dat Turner hier en daar tegen de springende punk aan durft te schuren. (maandag 6 juni 2011, 21:32, Lowlove)

7. Lanterns on The Lake – Gracious Tide, Take Me Home

Ik kan er nog niet over uit hoe mooi de laatste minuut van ‘The Places We Call Home’ is. […] Het is mooi omdat het afscheid neemt, omdat het zwaait en iets heeft om naar te zwaaien. (vrijdag 11 november 23:27, Zanti.nl)

8. Melanie Laurent – En t’attendant

Nog maar eens, want onwaarschijnlijk mooi: Mélanie Laurent – Uncomfortable (feat. Damien Rice) (dinsdag 17 mei 11:28, Twitter)

9. M83 – Hurry Up, We’re Dreaming

Waarom heb ik hier dit jaar nog niets over gezegd? (woensdag 28 december 2011 20:54, Zanti.nl)

10. Happy Camper – Happy Camper

Een vrolijkmakend project dat meerdere goed bewaarde geheimen van de Nederlandse popmuziek vooruit schuift – en ze overtuigen allemaal. (woensdag 9 februari, 8WEEKLY)

De Spotify-playlist met de beste twee of drie nummers per album staat hier.